EAC Belgesi

Dış Ticrette kullanılan önemli belgeler arasında yer alan EAC belgesi Avrasya Ekonomik Topluluğu'nun kısaltmasıdır.  Rusya ile çalışan üretici firmaların ürünlerini Rusya'ya ihraç ettiklerinde Rus Gümrüğünde ithalat işlemleri esnasında beyan etmeleri gereken bir belgedir.  Bu belgeye sahip olan firmalar ürünlerinin kalitesini ve Rusya Gümrüğündeki mevzuata uygunluklarını kanıtlamış firmalar olup, Rus firmaların EAC Belgesine sahip firmaları tercih etmeleri önem arz etmektedir.

 EAC Belge uygulaması Avrasya Gümrük Birliği ülkelerinde; Rusya Federasyonu, Kazakistan, Beyaz Rusya ve Kırgızistan için geçerlidir. EAC belgesine sahip olan firmaların ürünleri üzerinde EAC Logolu standart onay ilgili topluluk ülkelerinde tanınmanızı sağlar ve yapacağınız ticaretinizi kolaylaştırır.  EAC belgesinin geçerli olduğu Rusya Federasyonu, Kazakistan, Beyaz Rusya ve Kırgızistan içinde rahatça pazarlarını geliştirme çalışmaları yapabilirler.

EAC Belgesi için uygulama farklı şekillerde olmaktadır.  Belli sayıda ürün için a) sınırlı olarak hazırlanan deklarasyon, b) Parti bazında deklarasyon,1 yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık seri üretim bazında deklarasyon olarak düzenlenebilmektedir. Rus Gümrük mevzuatına göre Uygunluk Sertifikası da çıkarttırılabilir.  

EAC Belgesinin akredite olan kuruluşlar ile alınması durumunda Türkiye'de belli bir oranda devlet desteği sağlanmaktadır.

Benzer Yazılar